Masalah Bekalan Elektrik Di Pantai Barat Sabah Selesai 2014 : Musa

Masalah Bekalan Elektrik Di Pantai Barat Sabah Selesai 2014 : Musa

 

KIMANIS (Sabah), 26 Nov (Bernama) — Projek Stesen Janakuasa Kimanis, yang akan menghasilkan 300mw kuasa mulai pertengahan 2014, dijangka membantu menyelesaikan masalah bekalan elektrik di Pantai Barat Sabah, kata Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman pada Khamis.

Katanya, projek stesen janakuasa itu, yang diusahakan melalui kerjasama Petronas Gas Berhad dan Kumpulan Yayasan Sabah melalui anak syarikatnya NRG Consortium Sdn Bhd, akan digerakkan oleh gas asli yang dihasilkan dari Terminal Minyak dan Gas Sabah (SOGT) Petronas yang diusahakan berdekatan dengan tapak janakuasa itu.

“Stesen janakuasa ini diyakini berupaya memantapkan lagi kapasiti penjanaan kuasa seluruh negeri, selain daripada kapasiti sedia ada yang dikendalikan oleh Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) dan syarikat penjana bebas yang lain,” katanya pada majlis pecah tanah stesen itu di Kampung Kuala Benoni di sini.

Musa berkata Janakuasa Kimanis juga akan disambungkan terus ke grid utama negeri yang kemudiannya akan disalurkan bagi merancakkan aktiviti ekonomi Sabah.

Beliau berkata projek itu merupakan satu agenda pembangunan utama kerajaan yang akan memanfaatkan rakyat selaras dengan keperluan pesat industri dan pertumbuhan ekonomi Sabah.

— BERNAMA

~ oleh silamgemilang di Disember 25, 2009.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: