Pakej pindaan terbaik

Pakej pindaan terbaik

 najib4

NAJIB meneliti teks ucapan yang akan dibentangkan pada Perhimpunan Agung Umno di pejabatnya, semalam.

Presiden harap usul diterima

KUALA LUMPUR: Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak, berharap usul pindaan perlembagaan parti yang akan dibahaskan hari ini akan diterima oleh perwakilan kerana ia sudah dikaji dengan begitu mendalam.

Bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas Majlis Tertinggi (MT) Umno malam tadi, beliau berkata, cadangan pindaan itu juga sudah dibincang pada peringkat perhubungan dan bahagian dengan maklum balas sudah diterima.

“Kita cuba merumuskan satu pakej terbaik dari segi pindaan perlembagaan dan bagi memenuhi tujuan ini, beberapa pindaan dilakukan. Syarat tak ada, cuma kelayakan minimum, misalnya nak bertanding pada peringkat bahagian, dia cuma perlu tiga tahun saja jadi ahli.

 

“Jika dia bertanding peringkat lebih tinggi dia kena jadi ahli peringkat bahagian satu penggal. Ini termasuk yang dilantik juga. Itu yang paling minimum, tiada lebih dari itu,” katanya sambil menambah ia juga, termasuk bagi jawatan Presiden.

Sebanyak sembilan fasal dan 27 klausa perlembagaan Umno dicadangkan dipinda dan dibahas hari ini, termasuk membenarkan 146,500 perwakilan menentukan kepemimpinan Umno mulai 2011.

Semua 36 fasal dan klausa dipinda itu dibahas dan diundi secara terbuka melalui angkat tangan dalam Perhimpunan Agung Khas Umno hari ini sebelum diluluskan.

Sembilan fasal itu membabitkan tujuh perkara utama yang akan dipinda bagi memberi peluang kepada akar umbi, termasuk generasi muda menentukan kepemimpinan parti dan menjadikan Umno lebih demokratik, telus dan inklusif.

Mengenai mesyuarat khas itu, Najib berkata, MT sudah mendengar laporan Pengerusi Tetap Umno bagi Perhimpunan Agung Khas hari ini untuk membincangkan pindaan perlembagaan parti yang akan dibentangkan Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Katanya, MT juga menerima laporan daripada wakil yang hadir pada Perhimpunan Agung Wanita, Pemuda dan Puteri Umno semalam.

“Kita dapati perhimpunan ketiga-tiga sayap berjalan lancar dalam suasana sangat positif. Nampaknya tema perhimpunan ketiga-tiga sayap, merapatkan barisan, perpaduan dan untuk menjalankan kerja bagi pengukuhan serta sokongan kepada pindaan perlembagaan dan dasar yang dilaksanakan kerajaan,” katanya.

Ditanya reaksi MT terhadap cadangan usul pindaan perlembagaan, beliau berkata, ia sememangnya cadangan MT dengan hujah akan dikemuka dan dibahaskan hari ini.

“Mudah-mudahan cadangan MT ini akan diterima oleh Perhimpunan Agung Khas kali ini,” katanya.

Sementara itu, Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata sembilan fasal itu membabitkan tujuh perkara utama yang akan dipinda bagi memberi peluang kepada akar umbi, termasuk generasi muda menentukan kepemimpinan parti dan menjadikan Umno lebih demokratik, telus dan inklusif.

“Hari ini (semalam) saya mempengerusikan mesyuarat dengan dihadiri wakil 13 badan perhubungan negeri mengenai usul pindaan perlembagaan sebelum dibentang esok. Sebelum sampai ke peringkat ini, maklum balas kita terima dari cawangan dan bahagian sudah dibawa ke Jawatankuasa Pengurusan Umno sebanyak tiga kali dan Biro Politik sebelum dibawa ke MT,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat berkenaan.

Advertisements

~ oleh silamgemilang di Oktober 15, 2009.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: