Pindaan beri cabaran: PM

Pemimpin perlu pertingkat prestasi elak hilang sokongan ahli

taklimat presiden

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata, pindaan perlembagaan Umno akan memberi cabaran kepada pemimpin Umno, termasuk Ahli Majlis Tertinggi (MT) supaya meningkatkan prestasi bagi mengelak mereka dicabar.

Perdana Menteri berkata, pindaan bukan bermakna kepemimpinan akan sentiasa berubah apabila hak memilih diserahkan kepada ahli, sebaliknya pemimpin akan terus bertahan jika mereka mampu memberi kepemimpinan yang baik dan berkesan kepada rakyat.

Beliau berkata, politik wang juga boleh dihapuskan kerana jumlah perwakilan lebih besar serta sukar dipengaruhi, tetapi jika ada percubaan, ia mudah dikesan.

 

Katanya, ia secara tidak langsung dapat mengawal tingkah laku ahli ke arah lebih positif kerana ada kekangan terhadap politik wang, berbanding perwakilan seramai 2,500 orang yang membolehkan wang diedarkan dalam gelap.

“Kita mesti sedar tanggungjawab sebagai pemimpin lebih berat kerana jika kita tak tunjuk prestasi kepemimpinan yang baik, kita akan dicabar dan ini terpulang kepada ahli untuk membuat pilihan.

“Pindaan ini juga dapat menjadikan parti lebih inklusif, memperjelaskan peranan Pemuda, Wanita dan Puteri, selain mempermudahkan proses kemasukan ahli dan penyertaan mereka dalam proses membuat keputusan dalam parti,” katanya selepas Majlis Taklimat Presiden di sini, semalam.

Najib berkata, Umno mesti sanggup melakukan perubahan kepada yang lebih baik terutama dari segi perpaduan, budaya, sikap, pemikiran dan tingkah laku bagi mengimbangi senario landskap politik negara masa kini dan cabaran yang dihadapi Umno pada masa depan.

Beliau berkata, Umno boleh mencapai kejayaan besar jika ahli mengutamakan semangat permuafakatan dan perpaduan seperti yang dibuktikan dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, baru-baru ini.

“Bagan Pinang menjadi pilihan raya contoh di mana gerak kerja yang dipimpin Tan Sri Muhyiddin Yassin begitu berkesan dan ini sebagai titik kebangkitan kepada jiwa dan roh semangat ahli parti di seluruh negara.

“Paling penting, ahli Umno perlu menginsafi diri bahawa kita berada pada keadaan genting dan kritikal selepas pilihan raya lalu tetapi perancangan yang baik disertai semangat jitu mampu mengembalikan Umno sebagai jenama boleh diterima rakyat sehingga mencatat kejayaan besar di Bagan Pinang.

“Kita juga mesti sanggup bekerja kuat dengan melaksanakan pelbagai program, termasuk program penerangan dan kebajikan kepada ahli dan rakyat,” katanya.

Mengulas mengenai maklum balas kepada cadangan pindaan perlembagaan itu di kalangan perwakilan, Najib berkata, setakat ini sambutan sangat baik dan ia akan diputuskan esok.

~ oleh silamgemilang di Oktober 14, 2009.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: