RM850 JUTA UNTUK LAHIRKAN 60,000 USAHAWAN

RM850 Juta Untuk lahirkan 60,000 Usahawan

Melahirkan sebanyak mungkin usahawan bumiputera adalah antara matlamat kerajaan dalam Rancangan Malaysia Ke-sembilan (RMK9) sekali gus membantu meningkatkan ekonomi mereka walaupun dalam ketidaktentuan ekonomi global ketika ini. Sehubungan dengan itu, kerajaan melalui Mara, menyediakan peruntukan sebanyak RM850 juta dengan sasaran untuk melahirkan lebih 60,000 usahawan kecil dan sederhana dalam pelbagai bidang.

Dengan jumlah peruntukan yang agak besar, sasaran untuk melahirkan seramai 60,000 usahawan kecil dan sederhana nampak agak realistik. Lebih-lebih lagi dengan minat yang ditunjukkan oleh golongan bumiputera kebelakangan ini yang melihat peluang tersebut sebagai prospek terbaik untuk mempertingkatkan tahap ekonomi. Sehingga kini seramai kira-kira 27,000 usahawan kecil dan sederhana yang berdaftar di bawah Bahagian Pembangunan Usahawan (BPU) Mara, Berjaya dihasilkan.

Selain kemudahan pinjaman mudah sehingga RM5 juta dengan hanya mengenakan faedah satu peratus caj perkhidmatan, usahawan kecil dan sederhana yang berdaftar dengan BPU juga memperolehi banyak bantuan untuk mempertingkatkan perniagaan bagi bersaing di peringkat tempatan dan global dan produk yang dihasilkan. Ini kerana BPU yang dulunya hanya memberikan bimbingan dalam bidang keusahawanan kini memperluaskan peranan melalui beberapa pendekatan baru seperti membantu memasarkan produk bumiputera ke peringkat global.
Antara usaha yang diambil oleh Mara untuk menambah dan mempercepatkan pertumbuhan masyarakat industri di kalangan bumiputera hari ini ialah melalui Skim Kemudahan Inkubator Perkilangan (Intep) dan Kemudahan Pengeluaran dan Perintisan (JPP). Melalui kemudahan itu, Mara menyediakan kemudahan kewangan dalam pelbagai kategori bagi memulakan perniagaan dalam pelbagai bidang yang dikenalpasti mampu menjana pendapatan yang baik seperti makanan, automotif, logam dan perkhidmatan.

Dengan peruntukan yang agak besar bagi RMK-9 kali ini, peluang untuk meningkatkan taraf ekonomi melalui cabang perniagaan sememangnya terbuka luas. Melalui bantuan dan peranan yang dimainkan oleh Mara ini akan memudahkan lagi golongan bumiputera untuk meneroka lebih luas cabang-cabang perniagaan yang dikenalpasti berpotensi untuk dimajukan.

Advertisements

~ oleh silamgemilang di Mac 1, 2009.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: